1. Hem
 2. Artiklar
 3. Butikssystemet
 4. Allmänt
 5. Kassasystem och butikssystem
 •  2024-06-01
 • Juri Salminen

eXcellence är ett av marknadens absolut mest lättanvända kassasystem och ni kan erbjuda era kunder att betala med kort, kontanter, Swish, faktura och Klarna.

Förutom grundläggande funktioner för försäljning är det även enkelt att hantera returer, presentkort och tillgodokvitton. Med vår egenutvecklade webbshop synkas all information sömlöst mellan webbshop och kassasystem.

Utvalda funktioner

 • Integrerad kortterminal
 • Enkel hantering av presentkort och tillgodokvitton
 • Avancerad back office för hantering av era artiklar
 • SIE-filer till bokföring
 • Integration mot Fortnox
 • Kundklubb
 • Integrerad webbshop
 • Obegränsat antal artiklar
 • Streckkodshantering
 • Lagerhantering
 • Valfria betalmedel
 • Rabatt-, och kampanjhantering
 • Kvittoparkering
 • Return-, och reklamationshantering
 • Integrerad webbshop

I eXcellence butikssystem, eller back office, administrerar ni era artiklar. Kategorisera artiklarna för att enkelt kunna se hur olika artiklar och artikelgrupper säljer under olika perioder. Inventera lagret med en handdator och få stenkoll på era lagersaldon.

Exportera bokföringsdata via SIE-filer till ert bokföringsprogram eller via vår integration mot Fortnox.

Funktioner i eXcellence kassaprogram

Försäljning

Kassaprogrammet innehåller alla vanligt förekommande funktioner för ett kassasystem och vårt mål har hela tiden varit att göra funktionerna så enkla som möjligt, vilket innebär att det går snabbt att lära sig systemet. Att lära sig de grundläggande kassafunktionerna tar oftast inte mer än några minuter. Perfekt för semestervikarier!

Du kan ha flera säljare och får på så sätt både statistik per säljare, men även spårbarhet på vad och när respektive säljare sålt något.

För att sälja börjar du med att scanna EAN-koden eller streckkoden på den egna etiketten och får då upp artikeln i kassan, med bild, en kort beskrivning och pris. Men det går förstås bra att söka efter artikeln manuellt om etiketten saknas eller är skadad.

Du kan lägga in en rabatt med ett par knapptryckningar och slutför köpet genom att trycka på knappen för den betalningsmetod kunden önskar använda. Det vanligaste är kortköp och då skickas beloppet direkt till terminalen. På kassan ser du motsvarande information som kunden ser på kortterminalen. 

Det går även bra att kombinera flera olika betalningsmetoder för ett och samma köp. Du kan även hantera returer i ett och samma köp, så kunden inte behöver ligga ute med pengar då returbeloppet dras av från det nya köpet.

Betalningssätt

Du kan ta betalt med kort, kontanter, presentkort, Swish och det går även att komplettera med Klarna. För köp med flera olika betalningsmedel redovisas varje betalningsmedel separat i kassajournalen. Det går även bra att ta betalt i andra valutor och du kan själv ange vilka valutor och kurser som ska användas.

Kontokort och kortterminaler

Kortterminaler eller betalkortsterminaler är idag standard och i de allra flesta fallen har man en integrerad kortterminal, vilket innebär att kassaprogrammet kommunicerar med kortterminalen. Med en fristående kortterminal, som var vanligare förr, var du tvungen att knappa in summorna manuellt i kortterminalen, vilket innebar risk för fel.

Kvitton

Kvitton skriver du i regel ut på en kvittoskrivare och förutom de lagstadgade uppgifterna kring ett köp kan du lägga till en logga och annan information, exempelvis adressen till din webbshop. Det finns även funktioner för att lägga till specialerbjudanden.

Du kan även parkera ett kvitto, vilket innebär att du parkera ett pågående köp i kassan om du skulle bli avbruten av något. Du kan sedan hämta upp det parkerade kvittot med en knapptryckning och slipper scanna artiklarna på nytt.

Du kan skriva ut tillgodokvitton som sedan kan användas som betalningsmedel.

Rabatter och kampanjer

Rabatter finns i många olika slag och det är enkelt att lägga till. Förutom att kassan håller reda på vilka artiklar som ingår i en kampanj, så kan du manuellt lägga in rabatter av olika slag för en eller flera artiklar.

Rabattkuponger kan användas både i kassan och i webbshopen och kan vara begränsade till specifika kunder, artiklar, kategorier eller varumärken. I webbshopen kan en rabattkupong även ge fri frakt, vilket kan vara ett enkelt och billigt sätt att kompensera en kund när något strulat.

Kampanjer kan skapas för enskilda butiker och gälla mellan olika datum, så du kan planera dessa i förväg.

Presentkort och bonuskuponger

Enkel försäljning och hantering av presentkort, som kan gälla både i butik och webbshop. Driver du en kundklubb där kunderna samlar bonus kan bonusen användas både i kassan och i webbshopen.

Anpassad för pekskärm

Kassaprogrammet fungerar på pekskärmsdatorer och då visas ett kassatangentbord på skärmen som man klickar på antingen med fingrarna eller med musen, men det går förstås bra att även använda ett vanligt kassatangentbord. 

Avancerad statistik och rapportering

Allt som sker i kassan registreras och kan fås ut i olika statistikrapporter. Rapporterna visas på skärmen, men kan även skrivas ut på vanligt A4. Exempelvis kan du se hur mycket du sålt för under en viss tidsperiod och jämföra med föregående år och detta kan du göra för ett eller flera säljställen, artikelgrupper, leverantörer och varumärken. Du kan ta ut statistik för hur mycket varje säljare sålt, vilket kan vara praktiskt för att räkna ut provision.

Lagersaldohantering

Du kan enkelt kolla lagersaldot för en artikel och förutom en total inventering kan du göra punktinventeringar för att säkerställa att lagersaldot i butikssystemet och kassan stämmer överens med verkligheten. Ett korrekt lagersaldo är extra viktigt för dig som driver webbshop då det minskar risken för beställningar av artiklar som inte finns i lager. För dig som väljer vår egna webbshop eller Showroom synkas lagersaldot automatiskt mellan webbshopen och butikssystemet.

Dagsavslut och kassajournal

Vid dagens slut skriver du ut en Z-rapport som innehåller dagens försäljning och det skapas även ett bokföringsunderlag som kan exporteras till en SIE-fil. Vi har även en tilläggsfunktion för att automatiskt skicka SIE-filen till Fortnox.

Skicka SMS direkt från kassan

Du kan skicka SMS direkt från kassan vilket kan vara bra exempelvis för att meddela en kund att en artikel kommit in på lagret, eller när en artikel inlämnad för reparation blivit färdig.

Läs mer om funktionerna i eXcellence butiks-, och kassasystem

Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss, antingen via mail eller telefon 0171 - 41 45 00