1. Hem
  2. Artiklar
  3. Kassasystemet
  4. Allmänt
  5. Betalmedel
  •  2020-05-25
  • Anders Kjellberg

Utöver de vanliga betalningssätten kontant och kort, så kan man lägga till egna enligt de behov man har. Betalningssätten redovisas på kundens kvitto samt X/Z-rapporten, och kan i bokföringsunderlaget konteras på valfritt konto.

eXcellence har stöd för kortterminaler från Verifone och Nets, och de tjänster som finns inbyggda i dessa. Exempel är Swish och Klarna. 

Man kan blanda olika betalningssätt i samma köp. Man kan även ta betalt med flera olika kort i samma köp. Handpenningar och presentkort är också exempel på betalmedel som kan användas vid kassaköp.

Enligt den svenska kassalagen är det inte tillåtet att göra en retur och ett köp i samma kvitto. I eXcellence kan man i kassan göra detta, men systemet delar automatiskt upp det i två olika kvitton. Detta underlättar för säljaren, och snabbar upp hantering samt minskar felkällor.

Den svenska kassalagen ställer också krav på en kontrollenhet, och de funktionerna finns förstås. I Norge används en annan metord, med signerade loggfiler, och den funktionen finns också, godkänd av Skattetaten (norska Skatteverket).