1. Hem
  2. Artiklar
  3. Kassasystemet
  4. Allmänt
  5. Vilka funktioner behöver ett kassasystem?
  •  2022-09-06
  • Juri Salminen

Hur fungerar ett kassasystem och vad är det som gäller?

Om du säljer varor eller tjänster mot kontanter (inkluderar kortbetalningar) måste du ha ett kassasystem som uppfyller Skatteverkets krav, vilket bland annat innebär att kassasystemet måste vara anslutet till en godkänd kontrollenhet.

Förutom ovanstående måste ett certifierat kassasystem även uppfylla tre grundkrav: 

  1. Registrera alla affärstransaktioner
  2. Erbjuda ett kundkvitto antingen digitalt eller på papper
  3. Utskrift av dagsrapport med summering av dagens försäljning och moms

eXcellence Pro Kassa uppfyller ovanstående och mycket mer och du kan använda kassasystemet både på en pekskärmsdator eller på en vanlig dator med separat skärm. Oavsett pekskärm eller inte, så kan du använda mus och tangentbord.

Du kan hantera betalningar både med kontanter, kort, presentkort och tillgodokvitton. Kortterminalen är integrerad med kassasystemet, vilket inte är en självklarhet hos alla kassasystem, och innebär att kassasystemet kommunicerar direkt med kortterminalen. Med en fristående kortterminal måste du knappa in totalbeloppet manuellt i kortterminalen, vilket både tar tid och ökar risken för fel. Med en integrerad kortterminal sköter kassasystemet detta, vilket spar tid och eliminerar fel.

Vi har utformat kassasystemet för att vara så snabbt och enkelt som möjligt, så att du och din personal ska kunna hantera så många köp som möjligt på kortast möjliga tid. Det har vi gjort genom att minimera antalet klick och detta har även inneburit att det går väldigt snabb och enkelt att komma igång. Ny personal är igång och säljer inom bara några minuter!

En väldigt uppskattad funktion är möjligheten att hantera returer i ett och samma köp, vilket innebär att en kund som vill returnera en artikel och istället vill köpa en annan, inte behöver ligga ute med pengar. Det returnerade beloppet dras från det nya köpet och på sätt behöver kunde inte ligga ute med pengar de dagar det normalt tar för bankerna att föra över pengarna.

Använd egna prisetiketter och streckkoder eller leverantörens EAN-koder för att snabbt och smidigt scanna in artikeln i kassan. Parkera ett kvitto om du behöver ta en annan kund emellan, så slipper du scanna in artiklarna på nytt.

Kontrollera lagersaldot på artiklar direkt från kassan för att se om exempelvis en storlek finns i lager i din eller någon annan butik.

Presentkort kan säljas direkt i kassan och har du en integrerad webbshop kan sälja och ta betalt med presentkort även på webbshopen. Öka kundlojaliteten med en kundklubb och erbjud bonus som kan utnyttjas både i kassan och i webbshopen. 

Om du har en integrerad webbshop synkas lagersaldot mellan dina fysiska butiker och webbshopen helt automatiskt. Order från webbshopen skickas direkt till butikssystemet och kan visas i kassan, så att du kan plocka en order när det blir tid över. 

Du kan ha olika kampanjer med olika tidsintervall och priser för respektive säljställe, inklusive webbshopen, vilket innebär att du kan ha en REA i din fysiska butik medan samma artikel säljs till ordinarie pris på webbshopen - eller tvärtom. 

Det här var ett axplock av funktioner som kassasystemet kan utföra, men det finns mycket mer. Läs mer om vårt butikssystem och kassasystem här.